Je kiest nu het verzekerd bedrag wat bij jou past. Je neemt bijvoorbeeld jouw winst uit onderneming of de kosten van je levensonderhoud als uitgangspunt voor de hoogte van het verzekerd bedrag. Wanneer dit bedrag nooit aangepast wordt, dan zal het op een bepaald moment niet meer aansluiten bij jouw situatie:
- je inkomen of winst is gestegen;
- de kosten van levensonderhoud zijn toegenomen;
- de kosten van jouw gezinssamenstelling zijn anders dan voorheen.
Dit zijn een paar voorbeelden waaruit blijkt dat het verstandig is om af en toe jouw AOV weer even tegen het licht te houden en stil te staan bij het verzekerd bedrag.
De AOV van MOVIR heeft verschillende mogelijkheden om het verzekerd bedrag tijdens de looptijd aan te passen. We gaan ze hieronder bespreken en beginnen met de meest luxe variant.
Bij deze variant kun je kiezen voor 2% stijging of voor een stijging die gekoppeld is aan een CBS-loonindexcijfer.
Niet alleen de uitkering wanneer je arbeidsongeschikt bent geworden stijgt jaarlijks met de gekozen indexatie, maar ook wordt het jaarlijkse verzekerd bedrag automatisch geindexeerd. MOVIR vraagt niet naar je gezondheid, dus ook wanneer jouw risico op arbeidsongeschiktheid aanmerkelijk is toegenomen, stijgt toch jouw dekking met de door jou gekozen indexatiemethode.
Vind je de indexatie niet groot genoeg, dan kun je gebruik maken van jouw optierecht om je verzekerd bedrag maximaal 10% te verhogen. Kies je voor een verhoging die groter is dan de indexatie, dan worden er een paar korte vragen over jouw gezondheid gesteld en bepaalt MOVIR of ze de aangevraagde verhoging willen accepteren.
Ook bij deze variant heb je de keuze uit 2% vaste indexering of indexering gekoppeld aan een CBS-loonindexcijfer. Deze indexering wordt echter niet tegepast tijdens de looptijd op het verzekerd bedrag maar gaat pas in bij arbeidsongeschiktheid. Deze stijging wordt dus alleen toegepast wanneer je een uitkering van MOVIR krijgt.
Je hebt wel ieder jaar de mogelijkheid om van het optierecht gebruik te maken en je verzekerd bedrag met maximaal 10% te laten verhogen. Ook voor deze tussentjdse mogelijkheid van verhoging van de dekking moet je een paar korte vragen over je gezondheid beantwoorden zodat MOVIR kan beoordelen of er niet een verhoogde kans op arbeidsongeschiktheid is.
Je kunt er ook voor kiezen dat jouw uitkering niet stijgt als je arbeidsongeschikt raakt. Dit is de gelijkblijvende variant. Met deze dekkingsvorm loop je dus het risico dat je met de uitkering op een gegeven moment moeilijker rond kunt komen. Levensonderhoud wordt namelijk ieder jaar wat duurder.
De optieregeling geldt wel: ieder jaar kun je het verzekrde bedrag met maximaal 10% verhogen, zolang je arbeidsgeschikt bent. MOVIR stelt wel een paar korte vragen over je gezondheid als je hier gebruik van wil maken.
Een AOV met een vorm van indexatie is duurder dan een AOV zonder indexatie, maar je krijgt er iets waardevols voor terug als je arbeidsongeschikt raakt.
Kiezen voor indexatie is verstandig. Als je je verzekerd bedrag hebt afgestemd op je huidige kosten, is het belangrijk dit bedrag te verhogen naarmate je kosten stijgen. Door te opteren voor indexatie op zowel het verzkerd bedrag als de uitkering, blijf je in de pas lopen met de stijgende kosten.
MOVIR hanteert twee indexeringsmogelijkheden. Bij zeer hoge inflatiecijfers kan het verstandig zijn het verzekerd bedrag meer te laten stijgen dan volgens de indexatiemethode. Hiervoor is de optieregeling geschikt.
Jaarlijks ontvang je een zogenaamd onderhoudsformulier. Dit hoort bij ons Zorgplicht abonnement. In dit formulier wordt onder andere gevraagd of het verzekerd bedrag nog past bij de situatie en word je erop attent gemaakt dat je gebruik kunt maken van de optieregeling.